Ősi hagyományokon alapuló helyi jellegzetesség, tápláló édesség, reformélelmiszer, vitaminbomba - vagyis BÚZACSÍRAMÁLÉ!
Őseink már ismerték a búzacsírában rejlő magas tápérték hasznosságát. A csírában az újjászületést és a megújulást látták, mint jelképet. Nem véletlenül fogyasztották télen - az energiát és a vitamint meg kellett adni a szervezetnek.
"Mint édességet minden héten fogyasztották a csíramálét Orosházán és környékén. Ismerték a csíramálé jótékony hatását."
A csíráztatott búzából sütéssel készült édességet századok óta fogyasztják ezen a vidéken. Valószínűleg Zombáról hozták magukkal bevándorló őseink, ahol még csiripiszli néven ismerték.
Magyarok lakta vidéken volt elterjedve, és még a mai napig sok szlovákiai ismerősöm meséli, hogy nagyszüleik rendszeresen sütötték a csíramálét.
Minden környék csíramáléjának megvan a jellegzetessége:
Az orosházi csíramálé jellegzetességei:
Amit az ínyencek különösen szeretnek - ez adja meg a különleges textúrát.
Semmihez nem hasonlítható íz, amely annak köszönhető, hogy töményebb keveréket készítünk - több csíralevet teszünk a liszthez.
Egy szem cukrot sem alkalmazunk, így nem tompítja az eredeti ízvilágot.
Ha a csíra - ami sok odafigyelést és gondozást igényel - jó, akkor a málé természetesen édes lesz, és a méz állagú édes lé kiül az edény alján. Sütés közben:
Tavaszi fáradtság idején vagy lábadozó betegeknek kiemelten javasolt a fogyasztása.
A húsvét előtti nagyböjt kedvelt eledele volt hagyományosan.
A népi gyógyászatban is használták. Telítetlen zsírsavtartalma alkalmas az érelmeszesedés megelőzésére és kezelésére:
Segíti a szervezet méregtelenítését és támogatja a természetes tisztulási folyamatokat.
Preventív betegség-megelőző hatása is jelentős:
Jelenleg a tudomány is felfedezte a búzacsírát mint az egészség forrását. A reformtáplálkozásban egyre nagyobb szerepe van a csírának - ebből lett kifejlesztve az AVEMAR is, a daganatos betegségek gyógyhatású szere.
A, B1, B2, B3, B5, B6, B10, B12, E, K
Az A és E vitamin zsírban oldódó antioxidáns vitaminok, melyek segítenek megelőzni a sejtfal telítetlen zsírsavainak oxidációját.
Fe, Mn, Cu, I, Mg, Ca, Zn, Na, K, Se, F, P, Cl, S, Cr, Si
Nagy mennyiségben van jelen a kalcium, amely különösen fontos a csont- és fogegészséghez.
A hitelesség kedvéért bevizsgáltattam a csíramálét. A mellékletben megtalálható a vizsgálati jegyzőkönyv, ami tartalmazza a ténylegesen mért vitamin- és ásványi anyag mennyiségeket.
Nagyon reméljük, hogy eljön majd az idő, amikor bárki bárhol megvásárolhatja a csíramálét, és szeretettel fog gondolni a Dél-Alföldre, Orosházára - amely évtizedeken keresztül megőrizte a receptet és fáradozott azon, hogy minél szélesebb körben megismertethesse ezt a finom és egészségünkre oly jótékonyan ható reformélelmiszert!
Egy falat hagyomány, egy korty egészség minden harapásban.